FAQ
Her vil du løbende finde svar på de mest stillede spørgsmål omkring konsekvenserne og retningslinjerne for kompensation i forhold til COVID19.
Vi arbejder på at få korrekte svar, og vil derfor løbende opdatere listen.
Ordningen er udvidet, således man kan søge om en ekstra måned – altså frem til 8/7.
Dette er en mulighed, som du tilvælger.
Hvis omsætningen er god i den sidste måned, kan det være en fordel at stoppe 8/6 for at sikre, at den samlede nedgang er over 30%.
Det er en vurdering, som hver enkelt må tage.
Kravene om nedgang og mindst 25% ejerskab og mulighed for at medtage medarbejdende ægtefælle er som udgangspunkt uændret i forhold til tidligere.
Det er også fortsat dig selv, som skal søge med dit digitale signatur.
Er der ændret i antal ansatte i forhold til tidligere, skal dette dokumenteres med lønlister eller lønsedler. Skal vedhæftes hvorfor PDF at foretrække.
Hvis ejeren ikke får løn eller en meget beskeden løn, vil det være en god ide at dokumentere arbejdsindsatsen i form af kalenderudtræk i PDF eller andet.
Du skal i forbindelse med din ansøgning være bekendt med dine momsforhold. Er du helt eller delvist momspligtig, skal dette angives i ansøgningen.
Du skal have en balance eller andet, som kan dokumentere omsætningen i referenceperioden 01/12 2019 – 29/02 2020 eller 01/04 2019 – 30/06 2019. Denne skal vedhæftes, hvorfor en pdf er en god ting. Et eventuelt tilskud efter denne her ordning indgår ikke i omsætningen i forhold til ansøgningen/opgørelserne – heller ikke i forhold til at tage en ekstra måned med.
Hvis du har været tvangslukket i en periode (f.eks. restaurant, tatovør, frisør eller tilsvarende) angives denne periode.
Når disse ting er angivet – som det hele tiden har været – kan du vælge en yderligere måned til. Her bliver du bedst om at give din forventning til denne ekstra måned.
Slutteligt skal du give kontaktinfo på ansøgeren.
Der skal underskrives en tro og love erklæring, samt accept på tilbagebetaling, hvis det viser sig relevant.
Der er nu mulighed for at søge om kompensation for selvstændige på www.virksomhedsguiden.dk. Du skal søge senest den 30. juni 2020.
Hvis du skal søge om kompensation til dig selv, skal du skrive under på en tro- og love erklæring
Du skal have en revisor til at påtegne din opgørelse, hvis du søger om dækning til faste udgifter.
Det kan være fornuftigt allerede nu at tage kontakt, da der vil være ting omkring hvidvaskdokumentation og lignende, som revisor skal have på plads – inden opgaven kan startes, hvorfor det kan spare tid i den sidste ende, således du får pengene hurtigere.
Revisor er ikke nødvendig - kun hvis du søger om kompensation til faste udgifter.
Efterfølgende kan du dog blive udvalgt til kontrol, og KAN blive pålagt en revisorkontrol.
Generelt er det Erhvervsstyrelsens opfattelse, at en stor del af kontrollen vil blive udlagt til revisorerne, da de ikke selv har tilstrækkelig med ressourcer.
Bemærk i øvrigt, at du selv skal lave ansøgningen om kompensation. Det kan du ikke uddelegere dette til din revisor.
Det er et godt spørgsmål, som ingen helt kan svare på, men vi forventer, at de er på kontoen inden april måneds udgang, hvis din ansøgning er korrekt udfyldt.
Der er ikke så meget at gøre i forhold til ordningerne, idet du ikke vil være omfattet af dem. Søg derfor oplysninger hos din A-kasse eller din kommune. Brug også virksomhedsguiden.dk.
Vi arbejder stadig på at finde en bedre løsning for de soloselvstændige, der omsætter mindre end kr. 10.000,- om måneden.
Her kan du krydse særlige omstændigheder af, vedlægge relevant dokumentation for både omsætningen i din virksomhed for for dit lønnede arbejde, og argumentere for, hvor du er berettiget til kompensation.
Hvis du har tabt omsætning, som er væsentligt anderledes end den omsætning, du havde på samme tidspunkt sidste år, kan du krydse af i særlige omstændigheder og vedlægge dokumentation for dit tab.
Du skal som udgangspunkt udregning omsætningen på samme måde som det seneste, godkendte regnskab. Hvis du ikke har udarbejdet regnskab for 2019 endnu, må du vedlægge dokumentation for omsætning på anden vis, f.eks. fra dit økonomisystem.
Vær opmærksom på, at du kun kan medtage omsætning ekskl. moms, og at kun omsætning i Danmark (og produktion i Danmark) kan tælles med. Producerer du varer og ydelser i Danmark til eksport, må disse også inkluderes.
Udgangspunktet er, at du skal bruge 2019 som reference, men hvis du har særlige omstændigeheder f.eks. sæson, hvor en stor deraf din omsætning ligger i påsken, så kan du krydse "særlige omstændigheder" af og redegøre herfor. Du må dog så forvente en betydelig længere sagsbehandlingstid.
Ja i henhold til bilaget, der fulgte med pressemeddelelsen fra Finansministeriet her den 19. marts kl. 11.00 er kompensationen skattepligtig.
Ja det kan man godt, men hvis man er beordret lukket, kan man få 100% af sine faste omkostninger, medens man ellers maksimalt kan få 80%.
Ja det kan man godt.
Den nye hjælpepakke for selvstændige vil kunne hjælpe dig.
Der indføres en midlertidig kompensationsordning for selvstændige uden CVR-nr., der som konsekvens af covid-19 forventer at opleve et indtægtstab.
Den selvstændige kan få dækket 75% af det forventede B-indkomsttab, dog maksimalt 23.000 kr. pr. måned.
Personen skal på tro- og love anføre et forventet indkomsttab på mindst 30% som konsekvens af covid-19 i perioden 9. marts til 8. juni 2020.
Ordningen dækker personer med B-indkomst på minimum 120.000 kr. i 2019, svarende til mindst 10.000 kr. månedligt i gennemsnit.
Det ser forholdsvis sort ud, som vi læser dit spørgsmål.
At nå de 12.500 kr. er et krav for at kunne søge.
Her oplader du dokumentation for den faktiske omsætning i 2019 og krydser af i "særlige omstændigheder".
Herefter beskriver du, at du har været på barsel og vedlægger dokumentation herfor.
Udgangspunktet er, at det gælder kun for selvstændige med mindst 10 t.kr. pr. md. Der er dog mulighed for at gøre særlige omstændigheder gældende. Det er vores vurdering, at det primært er ment som en sikkerhed for nogen, som er nystartede eller har været syge.
Om det også kan omfatte kombinatører som dig, kan vi ikke svare på. Du kan enten søge nu, og redegøre for dine forhold – eller afvente, hvad der kommer af supplerende. Den første pakke var f.eks. formuleret, så en del bl.a. revisorer mente, at selskaber ikke var omfattet. Dette er nu rettet i pakken.
Om der vil komme en reparation på situationer som din, kan vi ikke vurdere, men jo flere, som gør opmærksom på en konkret problemstilling – jo større er chancen nok.
Du skal som udgangspunkt udregning omsætningen på samme måde som det seneste, godkendte regnskab. Hvis du ikke har udarbejdet regnskab for 2019 endnu, må du vedlægge dokumentation for omsætning på anden vis, f.eks. fra dit økonomisystem.
Vær opmærksom på, at du kun kan medtage omsætning ekskl. moms, og at kun omsætning i Danmark (og produktion i Danmark) kan tælles med. Producerer du varer og ydelser i Danmark til eksport, må disse også inkluderes.
Kryds af i "særlige omstændigheder" og skriv, at du både er lønsumspligtig og momspligtig, og at din omsætning er beregnet derefter.
Har du flere spørgsmål? Kontakt os her hvis du har spørgsmål til foreningens arbejde.