Katastrofalt at afvikle kompensationspakker 30. juni 2021

Det kan blive dybt problematisk, hvis man som der er lagt op til over en bred kam afvikler en kæmpe del af kompensationspakkerne den 30.6, som der er lagt op til fra regeringen.

Vi risikerer ganske enkelt at trække en stor del af det arbejde, vi i fællesskab har lavet det sidste år ud med badevandet. Vi er et bedre sted end vi har været tidligere. Men der er stadig en masse soloselvstændige, der hænger i med det yderste af neglene. Derfor er en bred beslutning om at lukke ned per 30.6 for kompensationspakkerne et stort problem.

I 2020 fik Danske Soloselvstændige via vores oplysningsarbejde overfor Folketinget og ministerierne rettet det problem, der opstod, da man valgte at betinge sommerens kompensationspakke på en referenceperiode, der gjaldt juli måned. Problemet her var, at denne periode jo er en periode, hvor man ofte holder ferie. Ikke bare den soloselvstændige – men også deres kunder. Derfor vandt det gehør, da vi påpegede, at det var et stort problem, at mange soloselvstændige ikke kunne modtage kompensation for juli måned, da man ikke normalt har ret meget indtjening i den periode. Og åbenlyst havde folk ikke kunne spare op til ferien som ma normalt gør, da der ingen indtjening havde været. Derfor blev det ændret, og det reddede mange (tusindvis sandsynligvis), der nu med ændringen kunne få kompensation.

Det samme problem står vi overfor, hvis regeringen vælger at følge anbefalingerne fra ekspertgruppen, som Danske Soloselvstændige blandt mange andre har indsendt høringssvar til. For situationen er grundlæggende den samme. Folk holder sommerferie, og der er naturligvis ikke sparet op, da de fleste virksomheder kører på pumperne efter det sidste år.

Derfor må vi kraftigt opfordre til, at man løser dette.

Det kan gøres på flere måder. Man kan forlænge perioden ud over den 30.6. Man kan også bruge vores andre anbefalinger om igangsætningstiltag som kan læses i det høringssvar, vi indsendte til finansministeriets ekspertgruppe.

En løsning kan også være, at alle tidligere modtagere af kompensationspakker i en periode på eksempelvis tre måneder kan få et fast beløb på eksempelvis 10.000 eller 15.000 kroner, hvor der ikke skal efterreguleres og modregnes. Det vil holde hånden under mange virksomheder, og det vil spare Erhvervsstyrelsen og dermed statskassen en masse udgifter i administration.

 

 

Efterlad en kommentar