”Sunde Virksomheder” - hvad er det og hvem skal vurdere det?  

27. marts 2020

Danske Soloselvstændige har sunde virksomheder. Vi er naturligvis glade for de hjælpepakker, der snart lander hos os, og de kan hjælpe rigtig mange. Vi er glade for, at politikerne lyttede til os. Men vi vil gerne med meget mere.

I Foreningen Danske Soloselvstændige er vi stærkt bekymrede for én ting. I debatten er det begyndt at fylde mere, at det kun er ”sunde virksomheder”, der kan få hjælp.

 

Problemet er, at debatten kan blive meget unuanceret, hvis en virksomhed skal vurderes udelukkende på omsætningstal. Bankernes holdning til soloselvstændiges virksomheder involverer altid privatøkonomien. Og er det sundt for er nuanceret erhvervsliv i Danmark?

 

For hvad er en sund virksomhed?  

  • Er det den virksomhed, der i 2019 brugte fire millioner kroner på at udvikle en robot, som de nu her i foråret 2020 skulle til at lancere?

 

  • Er det den virksomhed, der har været i gang i et par år og har investeret massivtøkonomisk, brugt huset i sikkerhed overfor banken for at få en forretning op at stå men som ikke har en buffer til at klare tre – fem måneder uden kunder.
  • Er det den virksomhed, hvor man som virksomhedsejer har besluttet at have et arbejdsliv, hvor man tjener sine penge, betaler sin skat, passer sig selv og ikke har lyst til at have økonomisk støtte fra samfundet?

 

Alle tre virksomheder risikerer at komme i problemer i forhold til det entydige fokus på omsætningstal. Og skal de så ikke have hjælp?

 

”I Foreningen Danske Soloselvstændige mener vi, at langt de fleste soloselvstændige virksomheder i Danmark er sunde virksomheder. Men de er også forskellige på mange måder. Det kan være i deres økonomiske mål, baggrund og hverdag.

Forskelligheden er sund for Danmark, og det er de soloselvstændiges virksomheder også. Så vi skal lade være med at reducere hjælpepakker til udelukkende at handle om økonomisk sundhed. Billedet er mere nuanceret, og den eneste måde, man kan behandle alle ens på, er ved at behandle dem forskeligt”, lyder det fra talsmand for Danske Soloselvstændige Peter Schødt Dalsgaard.

Han understreger, at det er vigtigt, at bankerne også viser samfundssind og hjælper til i denne krise.

 

”Men parametrene for hvordan de skal hjælpe, skal være andet end økonomi alene. Politikerne bør kræve af bankerne, at alle bliver hjulpet igennem denne akutte fase, og så må vi bruge tid på at få ryddet op bagefter. Lige nu handler det om at redde virksomheder – og dermed job og dansk økonomi,” siger Dalsgaard.

 

Når vi rammer oprydningsfasen efter Corona, skal vi have lavet nogle sunde rammer for, hvordan man i Danmark kan drive selvstændig virksomhed, uden at vækst og sundhed er det eneste parameter. For vi skal sammen definere sund. Ordet sund skal ikke kun defineres af eller tilgodese bankerne eller dem, der skal løbe en risiko. Mange parter løber en risiko – herunder specielt den soloselvstændige, der vælger at være netop det. Den risiko kender vi, men derfor kan man godt være sund alligevel. Foreningen Danske Soloselvstændige bidrager gerne.

For yderligere oplysninger, kontakt:

Peter Schødt Dalsgaard, peter@danskesoloselvstaendige.dk, tlf. 5131 7514

Lone Jakobsgaard, lone@danskesoloselvstaendige.dk, tlf. 2325 9543

Birgitte Feldborg, birgitte@danskesoloselvstaendige.dk, tlf. 2033 3227

Thomas Pape, thomas@danskesoloselvstaendige.dk, tlf. 2894 5925

Fakta om soloselvstændige i Danmark

  • 117.000 soloselvstændige virksomheder (tal fra 2017)
  • 32,3% af den samlede arbejdsstyrke arbejder i det, man kalder det atypiske arbejdsmarked; soloselvstændige, freelancere, vikarer m.v. (tal fra Arbejderen 2018)
  • Hver 3. iværksætter og selvstændig tjener mindre end kontanthjælp (tal fra beskæftigelsesministeriet, februar 2020)
  • Banker er fortsat meget tilbageholdende med at låne penge til små selvstændige virksomheder (Finanswatch, april 2019)