Væk med minimumskravet til omsætning

6. april 2020

Omkring 30.000 soloselvstændige står stadig uden mulighed for at kunne få andel i kompensationspakken for tabt omsætning til selvstændige.

Et liv med værdighed og frihed

”De har valgt et liv, hvor de er meget bevidste om, at de ikke tjener ret meget. Men det er liv, der for dem betyder værdighed og frihed. Skal vi tage det fra dem nu?” spørger talsmand Peter Schødt Dalsgaard, Danske Soloselvstændige.

 

Da pakken for tabt omsætning til selvstændige blev lanceret i sidste uge, var den ledsaget af et minimumskrav på 10.000 kr. i gennemsnitlig omsætning pr. måned. Hver tredje soloselvstændig eksisterer for mindre end den laveste kontanthjælp, viser tal fra beskæftigelsesministeriet i februar 2020.

 

”Der findes mange forskellige årsager til at blive soloselvstændig, - én af de årsager er, at man ikke vil lægge det offentlige til last. Nogle har måske ovenpå en lang periode med stress og problematiske arbejdsforhold valgt et arbejdsliv, der ikke er forbundet med offentlig forsørgelse, med de stramme og ofte uværdige regelsæt, der er forbundet med det. De ønsker med friheden fra ”systemet” at klare sig selv, og de gør det for et minimum”, fortsætter talsmanden.

 

Mere end slet ingenting

Derfor er det også nu, at vi, inden for den eksisterende ordning med kompensationspakken for tabt omsætning, kan få den gruppe med. Det er ganske simpelt. Fjern minimumskravet for omsætning pr. måned.

 

”De får jo ikke et større beløb i hånden, end det de tjente inden krisen. De får det, der svarer til 75% af det de tjente inden krisen, og det er alt andet mere end ingenting”, fortæller talsmanden.

 

Hvis de mange mennesker ikke får del i den midlertidige håndsrækning som kompensationspakken udgør, risikerer vi at de langsigtede samfundsmæssige omkostninger bliver langt større, idet de så bliver henvist til en offentlig forsørgelse og et system, som de typisk bevidst har fravalgt.

 

”Alternativet er, at vi skubber nogle mennesker ind i et system af offentlig forsørgelse. For hvor skal de gå hen, når deres mulighed for at tjene deres egen løn, er væk”? slutter talsmanden.

 

For yderligere oplysninger, kontakt:

Peter Schødt Dalsgaard, peter@danskesoloselvstaendige.dk, tlf. 5131 7514

Lone Jakobsgaard, lone@danskesoloselvstaendige.dk, tlf. 2325 9543

Birgitte Feldborg, birgitte@danskesoloselvstaendige.dk, tlf. 2033 3227

Thomas Pape, thomas@danskesoloselvstaendige.dk, tlf. 2894 5925

Fakta om soloselvstændige i Danmark

  • 117.000 soloselvstændige virksomheder (tal fra 2017)
  • 32,3% af den samlede arbejdsstyrke arbejder i det, man kalder det atypiske arbejdsmarked; soloselvstændige, freelancere, vikarer m.v. (tal fra Arbejderen 2018)
  • Hver 3. iværksætter og selvstændig tjener mindre end kontanthjælp (tal fra beskæftigelsesministeriet, februar 2020)
  • Banker er fortsat meget tilbageholdende med at låne penge til små selvstændige virksomheder (Finanswatch, april 2019)